Morgan Freeman (01 /06/1937)

Ο Morgan Freeman γεννήθηκε την πρώτη Ιουνίου του 1937 στο Memphis του Tennessee. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε ήσυχα ζώντας μαζί με την οικογένειά του σε κάποιο από τα προάστια της πόλης. Τελειώνοντας το σχολείο κατετάγη στο στρατό, όπου εργάστηκε ως μηχανικός, ενώ σκεφτόταν σοβαρά να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο της στρατιωτικής αεροπορίας. Τελικά όμως αντί να παίρνει οδηγίες από κάποιο στρατιωτικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προτιμάει να ακολουθεί τις οδηγίες κάποιου σκηνοθέτη. Για τον λόγο αυτό εγκαταλείπει την αεροπορία το 1959 ύστερα από πέντε χρόνια σταδιοδρομίας και αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο χώρο της ηθοποιίας.

Οι πρώτες του δουλειές είναι θεατρικές. Συμμετέχει σε παραστάσεις εκτός αλλά και στο Broadway όπως τα The Niggerlovers και το Hello Dolly! αντίστοιχα. Σιγά σιγά το όνομα του αρχίζει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο λόγω του μεγάλου ταλέντου που διαθέτει που του παρέχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους σε κωμωδίες, δράματα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Χωρίς να σταματήσει να εργάζεται στο θέατρο δοκιμάζεται στην τηλεόραση συμμετέχοντας στην παιδική, εκπαιδευτική σειρά The Electric Company από το 1971 έως και το 1976. Το 1971 μάλιστα κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο για την επίσης παιδική ταινία Who Says I Can`t Ride a Rainbowή, αρχίζοντας κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματά του στο χώρο της έβδομης τέχνης.

Ωστόσο χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να έρθει η αναγνώριση για τον Freeman. Έτσι το 1987 κερδίζει την πρώτη του υποψηφιότητα για το βραβείο β` ανδρικής ερμηνείας για τη συμμετοχή του στην ταινία Street Smart. Η επιτυχία αυτής της ταινίας βοηθάει την καριέρα του Freeman να απογειωθεί, καθώς τον επόμενο χρόνο συμμετέχει σε δυο ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες: το Clean and Sober και το Driving with Miss Daisy ,για την οποία κερδίζει μια ακόμα οσκαρική υποψηφιότητα και τη χρυσή σφαίρα ερμηνείας εκείνης της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του `90 έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τις σκηνοθετικές οδηγίες του Kevin Costner στο Robin Hood Prince of Thieves και του Clint Eastwood στο Unforgiven, να δοκιμάσει τις ικανότητες του πίσω από τον φακό της κάμερας με το Bopha! και να πάρει μέρος σε μερικές υπέροχες ταινίες όπως το The Shawshank Redemption ύ το οποίο του χάρισε μια τρίτη υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ β` ανδρικού ρόλου- το Seven του David Fincher και το Amistad του Spielberg, αλλά και σε ταινίες που σημείωσαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο box office, όπως τα Deep Impact, Kiss the Girls και το Along Came a Spider. Στην τελευταία του ταινία, το High Crimes, δίνει μια ακόμη έξοχη ερμηνεία υποδυόμενος έναν αλκοολικό δικηγόρο που συνεργάζεται με μια νεαρή δικηγόρο προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητα του συζύγου της τελευταίας, όταν εκείνος κατηγορείται για φόνους που διέπραξε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Ωστόσο ο ίδιος σε αρκετές συνεντεύξεις εκφράζει ένα παράπονο. Όπως αναφέρει δεν του έχει προσφερθεί ποτέ ο πρωταγωνιστικός ρόλος για ρομαντική ταινία, καθώς οι ρόλοι που καλείται να ερμηνεύσει συνήθως είναι αυτοί του λογικού και συστηματικού αστυνομικού, που συλλέγοντας μεθοδικά τα στοιχεία προβαίνει στην εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων. Η αλήθεια είναι πάντως ότι σε κάθε ταινία του καταφέρνει να αποδώσει ολοκληρωμένους και δυνατούς χαρακτήρες, που κερδίζουν τη συμπάθεια του θεατή.

Διαφήμιση

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ